П.К.Љуботен

Магијата на Корабскиот водопад

Rate this item
(0 votes)
На ден 05 06 2016 недела, петочлена екипа на ПК Љуботен се приклучи на акцијата на ПК Трансверзалец за посета на Корабскиот водопад. Тргнавме рано наутро, а екипата од Скопје ја чекавме во Маврово. Со свои возила продолживме до с.Рибница .Од тука започна нашето петчасовно пешачење со цел да ја почуствуваме магијата на Корабските водопади. Групата е голема и се развлекува. Ние се движиме по средина на колоната, по тесна но фино маркирана стаза. Газиме низ поточиња и рекички. На почетокот на селото е првата чешма, а до крајот на дестинација има уште две чешми со прекрасна планинска вода. Сонцето силно пече но повремените дрвја и шумички не разладуваат и ни даваат сила. Поминуваме покрај брезите и излегуваме на Попова ливада, после која влегуваме во густа букова шума. По интензивно одење, излегуваме веднаш под врвот Рибничака скала, а за скоро и на таканаречениот Видиковец, од каде се отвора прекарасен поглед кон водопадот и долината. По кратка пауза за сликање и позирање, нашата екипа го продолжи патот, решена да се соочи од блиску со водопадот, додека голем дел од останатите учесници останааа да се сончаат и узиваат во погледот кон долината. Колку повеќе се приближуваме, се повеќе ја чуствуваме неговата грандиозност и моќност. Корабскиот водопад е водопад на горниот тек на Длабока река и се јавува при крајот на месец мај и почеток на јуни, поради топењето на снегот на источната страна на врвот Мал кораб. Во текот на летото губи од својата јачина дури и целосно пресушува. Неговата највисока точка е на 2050 м.н.в. а најниската на 1952 м.н.в. Со своте стотина метри важи за највисок во Македонија па и на Балканот. Целата долина е во карпи, со повеќе помали водопади кои течат од Кобилино поле. Тука се изворите на р.Радика и ушете многу други маѓепства. Тука колку и да имаш време за уживање секогаш е малку. Но......мораше да се вратиме во реалноста, и да тргнеме назад. Ранците спакувани, сендвичите изедени....Видовме што видовме и понесовме барем парче од овој чудесен рај. Во меѓувреме заборавивме на сите згоди и незгоди со кои се соочувавме претходниот ден, додека се организиравме за настанотв. Коментарите беа единствени : Тука мора да се дојде повторно !!! А зошто да не ?!!Планинарската тура до Корабски водопади, да влезе во годишниот календар на активности на нашиот клуб. Планинарски поздрав....
Авторка: Слаѓана Јанкоска
Last modified on Вторник, 11 Октомври 2016 20:51

Add new comment